Gi barna en god økonomisk start på livet! Barn blir dyrere og dyrere i drift, jo eldre de blir. Og når de nærmer seg voksenlivet blir behovet for økonomisk armslag bare enda større. Sertifikat, utdanning, egen bolig. Privatøkonomien presses gjerne helt til bristepunktet av disse tunge kostnadene. Likevel er det nærmest forventet at nyvoksne skal ha brikkene på plass allerede i det de forlater redet.

Men nå kan dere som foreldre puste med magen: Det er mulig å gi barnet ditt en god start på økonomien, selv om du ikke heter Skrue McDuck. Løsningen er fondssparing og spareappenappen Smartspar.

Gaven som vokser med barna

Tidligere var sparing i fond bare aktuelt for spesielt interesserte, men nå har det altså blitt enkelt og tilgjengelig for alle. Laster du ned nyheten Smartspar kan du sette opp spareavtale til både deg selv og dine håpefulle.

– Det som er ekstra fint med denne appen er at dere som foreldre kan få hjelp til å spare; du kan nemlig enkelt invitere andre til å bidra!  

Dette forteller Christian Vestengen. På jobb i Eika er han ekspert på å gi folk mest mulig igjen for sparepengene sine, mens hjemme motiveres han av egne barn og sparemålene han har for dem.

– Tenk deg så enkelt det blir å svare når tanter, onkler, faddere og besteforeldre spør: Hva ønsker barna seg til jul og bursdag?

Når du kommer i gang tror ikke Vestengen at du blir alene om dette spareprosjektet. – Mest sannsynlig vil hele flokken hive seg på når de ser hvor enkelt de kan bidra til barnets framtid.

Styrk den håpefulles økonomi med Smartspar

Hvorfor spare i fond?

Det går opp for stadig flere at sparing i aksjefond er noe av det smarteste de kan gjøre med pengene sine. Statistikken viser at den årlige verdiøkningen i aksjemarkedet de siste 120 årene ligger på hele 9,5 prosent i gjennomsnitt. Da er alle krakk og kriser regnet med. Dette er betraktelig bedre enn de 5 prosentene bankrenten gjennomsnittlig har ligget på i samme periode.

For at fondssparing skal være behagelig å holde på med forutsetter det et par ting: For det første må den som sparer tåle å se at det svinger.

– Ja, det vil komme perioder hvor verdiene faller, men historisk har de alltid vært etterfulgt av stigninger. 

For det andre må sparingen være langsiktig, nettopp på grunn av svingningene. – Hvis du har en tenåring du ønsker å gi noen ekstra tusenlapper til backpacker-turen neste sommer, kan du like gjerne la pengene stå på konto, presiserer Vestengen.

Les også: Konfirmasjon? Her er de viktigste tipsene – uansett budsjett

Engasjert pappa

Christian Vestengen jobber med kapitalforvalterne i Eika, altså de som sørger for at folks sparepenger plasseres riktig. Men mesteparten av tiden er han en engasjert pappa til en gutt på åtte og ei jente på seks. – Jeg er kanskje litt miljøskadet, men jeg er naturligvis over gjennomsnittet interessert i fondssparing til barna.

– Smartspar gjør sparing til barna er noe alle kan komme i gang med, uansett budsjett. 

Nå som også familie, venner og faddere kan gi gaver gjennom Smartspar-appen, er det gode muligheter til å spare så det monner til barna. Vestengen sier at vanen er det viktigste, og at beløpet er mindre viktig.

Christian Vestengen med barna

GI EN GAVE SOM VOKSER MED BARNET: Christian Vestengen med barna Victoria og Sebastian

– Jeg gleder meg til den dagen Sebastian eller Victoria skal kjøpe seg en leilighet og Monica og jeg kan fortelle de at vi har spart til de siden de ble født. Da kan 500 i måneden i 20 år ha blitt til 220 000. Eller kanskje mye mer? Den dagen gleder jeg meg til.

– Gjør vi den oppvoksende generasjonen mer bevisst på sparing enn vi er, har vi gitt dem noe svært verdifullt. 

Last ned Smartspar og start et sparefond til barnet ditt