Uansett hvilken situasjon du er i, skal du vite at våre rådgivere alltid er tilgjengelig for en prat. Kanskje er dette også et fint tidspunkt for en ordentlig gjennomgang av privatøkonomien din? Her er 5 tips som gjør at pengene rekker lenger – på kort og lang sikt:

  1. Se over inntekter og utgifter. Gå i nettbanken og se på transaksjonene for de siste 3 månedene. Sett opp en oversikt over hvilke faste inntekter og utgifter du har, og hvilke kostnader som varierer fra måned til måned.    
  2. Det finnes mange fine budsjettverktøy på nettet. Bruke gjerne SIFO sitt referansebudsjett for å se alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold.

  1. Sett av penger til faste utgifter. Det er smart å sette av et fast beløp hver måned til regningene, husk også på de som ikke kommer fast hver måned også. Mange overfører et fast beløp til en regningskonto, og oppretter avtalegiro - så går dette av seg selv. 

  1. Betal ned gjeld hvis du kan. Prioriter dyre lån og det du har brukt på kredittkortet. Kredittkort har ofte rentefrie dager, men venter du lengre enn fristen kan det påløpe høye renter. 

  1. Tenk over hvilke kostnader du kan kutte. Hva ønsker du å prioritere akkurat nå og i tiden fremover? Trenger du alle abonnementene? Handler du på salg? Kjøper du kaffe ute, eller vil du heller sette av disse pengene litt til ferie? Trenger du den nye skjorta, eller holder det du har i klesskapet litt til?

  1. Start sparing. Du kan godt begynne med så lite som hundre kroner hver måned, det viktigste er å komme i gang.
    • Er du ung og har skattbar inntekt Da kan BSU være et godt alternativ, det gir deg nemlig store skattefradrag på sparingen
    • Vil du spare langsiktig til pensjon? Vårt klare råd er å sette pengene i fond.

Vårt tips er også å lage seg en bufferkonto i banken til uventede utgifter. Et annet godt tips er å sette av penger til noe helt konkret på ønskelisten. Det kan være en ferie, en robot-støvsuger, nye solbriller, sportsutstyr eller annet du vil kjøpe i løpet av de neste 1-2 årene. Da er det fint å sette pengene i en sparekonto i banken.

Og du, har du andre spørsmål om økonomi, sparing eller lån – ta kontakt med oss i banken! Våre dyktige rådgivere tar gjerne en gjennomgang av din økonomi, uansett om du bor alene eller har flere i husstanden.

Kontakt oss her