Når du skal kjøpe ny bolig er det mye du må tenke gjennom. Vi har spurt Karianne Amlie, boligekspert og programleder i Boligjakten på TV3, om henne beste råd.

– Tenk langsiktig. Du skal trives i både boligen og nabolaget i mange år fremover. Kanskje kommer familiesituasjonen din til å forandre seg, eller du vil få behov for nærhet til kollektivtransport eller barnehage. Dette er ting du bør ta stilling til når du leter etter ditt nye hjem, sier hun.

Tilgang til ting som idrettslag, skoler, parker, treningssentre og kafeer kan endre seg over ganske kort tid. Amlie anbefaler derfor at du gjør deg godt kjent med ditt nye nabolag før du kjøper bolig.

– Det kan være lurt å alliere seg med en megler også. En god megler kjenner nabolaget og kan gi deg det du trenger av tips og innsikt på veien, forklarer hun.

Hold hodet kaldt

Når du har funnet riktig plass å bo, er det på tide å dra på visninger. Da får du fort et inntrykk av temperaturen på markedet.

– Hvor ofte legges det ut nye boliger? Er det mange om beinet? Går boligene over eller under takst? Dette er kunnskap som er fin å ha før du kaster deg inn i en budkrig, sier hun og fortsetter:

– Det er lett å forelske seg i en bolig, men prøv å holde hodet kaldt. Er dette et hjem du kan bo i over tid? Å flytte er dyrt, så tenk nøye gjennom hvordan du ser for deg de neste årene.

Se etter potensial

Hun råder alle boligkjøpere til å lese prospekt og takst nøye. Se spesielt etter informasjon om utbedring av bad og elektrisk anlegg. Husk også at takst er én ting, hva boligen til slutt selges for er noe annet. Derfor anbefaler Karianne Amlie deg å være forberedt og finansieringen klar når du leter etter drømmeboligen. De som evner å se potensialet i en bolig, er ofte de som gjør et godt kjøp.

– Hvordan er mulighetene for alternative planløsninger? Kan den store 2-romsen bygges om til en 3-roms? Kan du flytte en vegg for å gi bedre romfølelse? Det er ofte de ordinære leilighetene som har størst potensial for forbedringer og er lettest å gjøre et godt kjøp på, avslutter boligeksperten.