Eika Norden steg med 0,4 % i juni. Til sammenligning steg den nordiske referanseindeksen med 0,8 %. Så langt i år har fondet steget med +1,7 %. Dette er 2,3 % bak den nordiske referanseindeksen som har steget 5,5 % så langt i år.
Status
Det globale aksjemarkedet målt med MSCI verdensindeksen i USD steg med 3,9 % i juni. I Norden var Oslo Børs (OBX) det sterkeste markedet med en oppgang på 3,7 %, hovedsakelig drevet av stor prisoppgang på olje. Til sammenligning falt markedsindeksen i Danmark (KFX) med -3 %, drevet av svekkelse av helsesektoren. Aksjemarkedene i Sverige og Finland utviklet seg ganske flatt gjennom juni.
Finansmarkedene var preget av geopolitikk i juni. Israels angrep på Iran, og den påfølgende bombingen av anleggene for anrikelse av uran i Iran av amerikanske bombefly, førte til umiddelbar frykt i aksjemarkedet. Oljeprisen steg raskt fra rundt 65 dollar per fat før Israels angrep, til en topp på rundt 80 dollar på frykt for at oljeproduksjon og eksport fra Midtøsten skulle hindres. Oljeprisen falt raskt tilbake med de eskaleringen mellom Iran og Israel, og risikoappetitten i aksjemarkedet tiltok. Makroøkonomiske nøkkeltall, slik som PMI for global industriproduksjon, bedret seg noe i juni og støttet opp under det positive sentimentet i aksjemarkedet. Handelstariffer og handelskrig ble et tema viet lite oppmerksomhet i juni og ble satt i skyggen av angrepet mot Iran. Den neste katalysatoren for markedet rundt handel er ventet 9. juli når president Trumps pause for innføring av tariffer som ble annonsert på «frigjøringsdagen» utløper. Retorikken til administrasjonen i Det hvite hus rundt behovet for reindustrialisering av USA virker til å ha forsvunnet, og mens markedet venter i spenning på hva Donald Trump bestemmer er det fortsatt god risikovilje.
I forrige månedsbrev skrev vi at «det er for tidlig å konkludere med at faren er over for hvordan usikkerhet og faktiske tolltariffer påvirker realøkonomien, og vi forventer at dette først blir synlig over de neste par månedene. Samtidig signaliserer sentralbankene i både USA og Europa at de følger situasjonen tett og vil agere med pengepolitiske tiltak, slik som rentekutt, og spesielt arbeidsmarkedet vil svekke seg som en konsekvens av svakere økonomisk vekst». Vi fastholder dette synet og merker at sentralbanken i USA virker til å signalisere at rentekutt begynner å nærme seg. Den Europeiske sentralbanken kuttet i juni renten for åttende gang til 2 %, og i Norge kuttet Norges Bank overraskende renten med 0,25 %. For Eika Norden har vi økt eksponering noe mot vekstsensitive selskaper med en fortsatt strategi om å holde en portefølje av selskaper med høy kvalitet og god utviklingstrend for fremtidig inntjening.
Resultater
EQT, et investeringsselskap innenfor «private equity» (aktivt eierfond) handlet opp 12,6 % på forventninger om et sterkere marked for børsnoteringer, blant annet drevet av lavere finansieringskostnader. Industriselskapet Wärtsilä handlet opp 15 % på forventninger om økt etterspørsel for energi-segmentet som blant annet leverer fleksible forbrenningsmotorer som kan brukes til å stabilisere energinett. Bankene handlet i sum noe svakere gjennom juni, men Danske Bank handlet opp 6%, støttet av en attraktiv kombinasjon av utbytter og tilbakekjøp.
På den negative siden handlet hygieneselskapet Essity ned 6,5 %, til tross for at inntjeningsforventningene har hatt en stabil utvikling. Selskapet annonserte tidligere i år at man bytter administrerende direktør 1. juni. Vi møtte nylig CFO i selskapet og ble beroliget i at selskapet fortsetter å drive effektivt og lønnsomt. Industriselskapet Atlas Copco, som blant annet produserer kompressorer og pumper, handlet ned 1,8 % gjennom juni, drevet av en fortsatt svak industrikonjunktur og fortsatt usikkerhet rundt tolltariffer. Den svenske banken Swedbank handlet ned 3,7 % etter en sterk utvikling hittil i år kombinert med ytterliggere et rentekutt fra den svenske Riksbanken.
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.