I avslutningsscenene til storfilmen Titanic glir kameraet over fotografiske minner til den gamle Lady Rose, hovedpersonen i filmen; med hest, flyreiser, fiskeekspedisjoner og motorkjøretøy avbildet. Alt hun fikk oppleve av ekte gleder og overflatisk moro – det etter at hun overlevde dette katastrofale forlis i Nord-Atlanteren. Alt hun fikk oppleve etter tapet av sitt livs store kjærlighet: Jack.

Titanic var i sin tid et av de største forsikringsobjektene i Loyds of London, med en forsikring på selve båten for én million pund, rundt regnet én milliard kroner i dagens pengeverdi. Eierne av Titanic klarte seg derfor fint, men mange av skipets overlevende passasjerer mistet store beløp da alt de hadde om bord forsvant i skipets dragsug.     

Nordmenn har lært sin lekse, og i dag er det de færreste som reiser på ferie uten å være godt forsikret. Vanskeligere kan det være å vite hva du ellers skal forsikre deg mot etter at hus, bil og båt er dekket. 

 

Vi lever lenger

Når jeg ser på barn av i dag merker jeg imidlertid at de er mye mer på farten enn da jeg var ung. Alt fra eksotiske ferieturer til Ekstremsportveko på Voss, med både hest og kamelriding innlagt i livets program. Fiske håper jeg også de tar seg tid til. 

Barna våre skal også leve lengre i gjennomsnitt enn vi kommer til gjøre. I Storbritannia regner de med at en tredjedel av dagens nyfødte skal bli over 100 år.

 

Har barn av i dag fornuftige gener, er det egentlig litt opp til dem selv hvor lenge de kommer til å leve.  

 

Et sunt liv med klok livsførsel vil gi de fleste av dem en meget lang alderdom. 

 

Behov for beskyttelse

Men jo mer risikofylte aktiviteter du har i livet, desto større sannsynligheter det for at noe går gærnt. Ren matte. Når antall aktiviteter med fare for skade øker, øker også sannsynligheten for at poden blir skadet. Jo lengre folk lever, jo mer aktive de er, desto viktigere er det at de godt forsikret. 

Personforsikringer blir derfor trolig noe av det viktigste for deg i årene som kommer. Start fra barnsben av. Egentlig burde barneforsikringer vært pålagt ved lov. Men også vi voksne har godt av å beskytte oss selv bedre mot uår. Det er fullt mulig å også ta inntektsforsikring som hjelper deg mot tap av inntekt hvis regnskapsføreren stikker av gårde med kassa, og sender bedriften du arbeider i hodestups inn i skifteretten.

 

Lev livet til det fulle

Titanic filmen avslutter ikke med en sorgtung Rose som aldri kom seg videre etter å ha mistet sin store kjærlighet Jack til de arktiske dyp. Hun virket takknemlig for alt hun hadde fått oppleve gjennom et langt liv, uten å ha latt seg knekke av sitt store tap.

Vi får håpe at vår egne og våre barns liv ikke blir like dramatiske som Rose sitt. Måtte ingen oppleve Jack sin sørgelige skjebne. Men vi ønsker at våre familiemedlemmer, og en selv, skal leve livet fullt ut, og dø mett av dage, når den tid måtte komme. Jo bedre du sikrer deg, desto mer kan oppleve, desto rikere vil livet ditt kunne bli.